browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Jan

Al jaren de perfecte Copiloot. In het begin van onze 4×4 reizen deed hij al alles wat je van een Co kan verwachten: Kaart lezen al rijdend in een bos of woestijnvlakte zonder mottig te worden, ondertussen nog mee een oog op de weg houden op zoek naar putten, stenen en geulen, een tas koffie inschenken net voor ik het wil vragen en dan een wafel of een snickers uit zijn zakken toveren op het moment dat het nodig is. Hij is, net als ik, een man van weinig woorden. We kunnen honderduit praten/ discussiëren  over dingen die ons bezig houden maar als we niets te zeggen hebben, dan zwijgen we. Zo komt het al eens voor dat we uren naast elkaar zitten en dat het enige geluid dat te horen is, het machtige geluid van de TD5 is, af en toe onderbroken met: “links… 600m rechts… put…koffie?…pas op!… Al honger?…volgen ze nog?…
Toen we begonnen met volk mee te nemen op onze trips nam hij de administratie, logistiek en de financiën ook op zich. Hij is het onmisbare element in onze organisatie!
Met de jaren heeft hij zich gespecialiseerd in verschillende belangrijke onderdelen: menu’s samenstellen, koken voor mannen, auto’s gidsen langs diepe kloven en scherpe stenen, zijn soms iets te enthousiaste chauffeur een beetje afremmen ( anders moet hij ook weer schuppen ) en navigatie. Vroeger met papieren kaart en kompas, nu: digitale kaarten, GPS, ozi-explorer, trip-master…
gids_janAls piloot moet je je Co vertrouwen, ik heb het geluk dat ik mijn Co blindelings kan vertrouwen. Zodra hij de auto verlaat om te gidsen is hij, en niemand anders, de baas. Iedereen staat wild aanwijzingen te geven en hij staat een beetje verder met subtiele gebaren en een duidelijke mimiek het enige juiste spoor aan te wijzen.
Deze website is zijn geesteskind. Elke keer is de site verbeterd, geüpdatet of aangepast. Een hele klus maar het resultaat mag zeker gezien worden!!
Er is wel één ding dat je niet mag vergeten als je niet te veel de verkeerde afslag wil nemen; hij is linkshandig en vergist zich verbaal al wel eens tussen links en rechts. Maar door zijn jaren ervaring heeft hij de reflex ontwikkeld om bij elke splitsing de richting met zijn hand aan te duiden. Ik kijk dan van zodra ik de woorden links of rechts hoor even naar rechts en dan zie ik zijn  rechter hand naar rechts wijzen en ik hoor hem links zeggen. Ik moet dus rechtsaf.


Geef een reactie